Servering
Både jag och Elaine går på Rinmangymnasiets linje Hotell och Restaurang. Jag tänkte att jag skulle skriva lite om vad som händer inom serveringen som man får lära sig.
Första dagen när man kommer stället där man har servering så fick vi lära oss grunderna. Det var alltifrån vad glas + bestick hette och hur man bar tallrikar. Det finns två vanliga sätt bära tallrikar, det ena heter franska och det andra tyska. Jag tycker personligen att det tyska sättet är lättare. Jag skulle kunna lägg upp bilder där jag har bär båda sätten.
Många tror att servering är hur enkelt som helst, men det är det inte. Det är så mycket att tänka på t.ex:
1. Bjuda bröd= Vänster sida
2. Hälla dricka= Höger sida
3. Ge tillbehören först
4. Vem i sällskapet som ska ha först
5. Ta bort tallrikar och liknande i rätt ordning
6. I vilken ordning man ska beställa
7. Hur man beställer fram mat
8. Osv...
Servering är jätteroligt om man kan gå in i rollen. Jag själv tycker servering är roligt. Jag älskar att både prata med folk och få servera dem.
Vi lärde oss också på servering hur menyer byggs upp.
Förätt:
Kall
varm
soppor
Varmrätt:
-Äggfätter
-Fiskrätter
-Kötträtter
-Vilt/fågel
-Mjöl/grynrätter
Grönrätter
Dessert
Det finns också ordspråk till hur man ska sätta ordning i t.ex. fiskrätter:
Kokt före stekt
Helt före mörkt
Ljust före mörkt
Om man kan allt detta så kan man bygga upp en meny från grunden.
Man brukar kunna se när ett större sällskap eller t.ex. på bröllop att borden står i ett U-format.
T-bord = 10-15 personer
U-Bord = 18-25 personer
E-bord = 25-35 personer
Det finns också namn vad delarna kallas. Alla delar som sticker neråt kallas tunga/tungor och längst upp där oftast den/dem personen/personerna som är viktigaste heter Huvudbord.
När man har en restaurang och folk som bokar för varje dag och och en viss mängd med personer så måste man varje morgon göra bordsplaner och indela stationer för varje servitör. Bordsplanerna är för att veta vilka bord som är upptagna och lediga. Dem som är bokat en plats har sitt egna bord medans dem som kommer drop-in har ett bord som inte är bokat för dem och för ingen annan.
Hovmästaren är den som tar emot gästerna, delar ut menyerna, svarar i telefon och säger hejdå till gästerna. Det är hovmästaren som får det första och sista ordet med gästerna.
Servitören är den som tar upp beställningar och delar ut mat, dryck och notan. Servitörer kan också dela ut menyer på vissa restauranger som inte har någon hovmästare.
Bartendern är den som står i baren. Han sköter om alla drycker. Efter en servitör har bongat* iväg en beställning så beställer den dricka i baren. Bartendern tar hand om det och ger allt det man beställer från den. Det kan vara allt från kaffe, te, läsk, öl, vin osv.
*Bonga: Skicka iväg en beställning till köket.
När man håller på med servering så måste man ha uppsatt hår för att förhindra det att komma ner i maten som man bär ut. Man får ha på sig diskreta örhängen och armband. Man får inte ha någon tatuering på handleden eller så att det syns utan då måste man täcka den helt. I vissa länder gäller inte dessa regler utan det gäller i Europa.
Jag tror jag har skrivit allt som är ganska kul att veta om servering. Nu kanske ni tänker på hur servitörer och liknande gör, det gör i alla fall vi som går Hotell och restaurang.
// Marie