Jättelängesen man skrev här
Vi har det fullt upp i skolan, men idag så fick vi visserligen jul lov. Tänkte slänga in tradionell jul middag och sedan vad man kan äta på nyår.
Jul:
Julskinka
Sill
Potatis
Jansons frestelse
prinskorvar
Dopp i grytan
Kötbullar
Rödbetssallad
Och självklart efterrätt:
Knäck
Gröt
Ris á la malta
Ischoklad
Det här är några av våra rätter på det tradionella julbordet i sverige. Mumsigt är det iaf!
Nyår:
Förätt: Kräfttoast
Huvudrätt: Plankstek
Efterrätt: Daimbakelse
Förätt:
75 g Kvibille gräddädel
1 dl Arla Köket lätt crème fraiche
2 msk finskuren gräslök
1 krm salt
1 krm peppar
10 skivor vitt bröd
Arla smör-&rapsolja
dill
Jul:
Julskinka
Sill
Potatis
Jansons frestelse
prinskorvar
Dopp i grytan
Kötbullar
Rödbetssallad
Och självklart efterrätt:
Knäck
Gröt
Ris á la malta
Ischoklad
Det här är några av våra rätter på det tradionella julbordet i sverige. Mumsigt är det iaf!
Nyår:
Förätt: Kräfttoast
Huvudrätt: Plankstek
Efterrätt: Daimbakelse
Förätt:
Ingredienser
10 st
170 g kokta, skalade kräftstjärtar75 g Kvibille gräddädel
1 dl Arla Köket lätt crème fraiche
2 msk finskuren gräslök
1 krm salt
1 krm peppar
10 skivor vitt bröd
Arla smör-&rapsolja
dill
Gör så här
Lägg 10 kräftstjärtar åt sidan till garnering. Skär resten i bitar. Mosa ihop ost och crème fraiche med en gaffel. Blanda ner gräslök och kräftstjärtar. Smaksätt med salt och peppar. Stansa ut 10 rundlar ur brödskivorna. Stek dem i smör-&rapsolja i en stekpanna. Låt svalna något. Lägg kräftröran på bröden. Garnera med dill och de hela kräftstjärtarna.
Huvudrätt:
Antal portioner: 1
Ingredienser
1 st fin entrecôte
1 portion potatismos
1 st äggula
2 msk riven ost
salt och peppar
ett par tomater
gröna bönor
sparris
Sås:
1 st äggula
1/2 msk vatten
75 g smör, smält
pressad citron
vitpeppar
1/2 tsk dragon
Ugn 250 grader
Gör så här
Huvudrätt:
Antal portioner: 1
Ingredienser
1 st fin entrecôte
1 portion potatismos
1 st äggula
2 msk riven ost
salt och peppar
ett par tomater
gröna bönor
sparris
Sås:
1 st äggula
1/2 msk vatten
75 g smör, smält
pressad citron
vitpeppar
1/2 tsk dragon
Ugn 250 grader
Gör så här
1. Krydda köttet och stek 2 minuter på var sida i het penna. Lägg på ekplanka. 2. Blanda potatismoset med äggula och ost och klicka eller spritsa ut på plankan. Lägg skårade tomater, bönor och sparris runt om.
2. Vispa äggula och vatten till såsen i en kastrull på svag värme tills den tjocknar. Se till att det smälta smöret har ungefär samma temperatur och tillsätt det lite i taget under omrörning. Smaka av med kryddorna och låt såsen stå och svalna.
3. Pensla grönsakerna med lite olja och ställ in plankan i ugnen. Gratinera tills moset fått fin färg. Servera med såsen.
Efterrätt:
Dajmbakelser
Formar:
100 g mörk blockchoklad
25 g smör
Fyllning:
75 g mörk blockchoklad
50 g smör
1 ägg
1 msk florsocker
1 dl vispgrädde
50 g dajm
Börja med formarna:
smält chokladen tillsammans med smöret i vattenbad eller micro. Ställ dubbla muffinsformar på en bakplåt eller dyl. Pensla chokladblandningen i formarna, ända upp till kanten. Låt formarna stå i kylen och stelna, ca. 15 min. Pensla på ett nytt lager choklad och låt stelna. Drag sedan försiktigt bort formarna.
Fyllning:
Smält chokladen tillsammans med smöret och låt blandnigen svalna. dela ägget , spara vitan. Rör samman äggulan med florsockret. Blanda ner detta i chokladen. Vispa grädda och äggvita, var och en för sig, till fast skum. Hacka dajmen. Rör ner dajmen i chokladen. Vänd försiktigt ner grädden och sen äggvitan i smeten. Rör försiktigt, endast tills det blandat sig annars kan smeten skära sig.
Fyll en spritpåse med fyllningen och spritsa den i chokladformarna.
Förvara svalt tills servering


Hoppas att ni får en trevlig jul och gott nytt år // Marie & Elaine
100 g mörk blockchoklad
25 g smör
Fyllning:
75 g mörk blockchoklad
50 g smör
1 ägg
1 msk florsocker
1 dl vispgrädde
50 g dajm
Börja med formarna:
smält chokladen tillsammans med smöret i vattenbad eller micro. Ställ dubbla muffinsformar på en bakplåt eller dyl. Pensla chokladblandningen i formarna, ända upp till kanten. Låt formarna stå i kylen och stelna, ca. 15 min. Pensla på ett nytt lager choklad och låt stelna. Drag sedan försiktigt bort formarna.
Fyllning:
Smält chokladen tillsammans med smöret och låt blandnigen svalna. dela ägget , spara vitan. Rör samman äggulan med florsockret. Blanda ner detta i chokladen. Vispa grädda och äggvita, var och en för sig, till fast skum. Hacka dajmen. Rör ner dajmen i chokladen. Vänd försiktigt ner grädden och sen äggvitan i smeten. Rör försiktigt, endast tills det blandat sig annars kan smeten skära sig.
Fyll en spritpåse med fyllningen och spritsa den i chokladformarna.
Förvara svalt tills servering



Hoppas att ni får en trevlig jul och gott nytt år // Marie & Elaine
Kommentarer
Trackback