3 rätters middag
Men jag tänkte skriva recept om en 3-rätters middag. Jag har själv ätit det här och jag rekommenderar det extremt mycket!
Förätt: Laxbakelse
Huvudrätt: Limemarinerad fläskfilé
Efterrätt: Pannacotta med limemarinerade frukter
Förätt:
12 ljusa brödskivor, t ex formfranska
2 dl skagenröra eller liknande röra
0,5 dl lätt crème fraiche eller gräddfil
4 msk hackad dill
Till garnering:
100 g skivad, kallrökt eller gravad lax
1 msk dill, i knippor
1 lime eller citron, rivet skal
Gör så här:
Ta ut 12 stora eller 24 små rundlar av brödet med t ex ett glas. Bred ut 2/3 av röran på 8 stora eller 16 små rundlar. Lägg ihop dem 2 och 2 och täck med resten av rundlarna. Tryck försiktigt till så att de fäster ihop.
Bred crème fraiche eller gräddfil runt kanten på bakelserna. Tryck fast dill så att kanten blir grön. Fördela resten av röran ovanpå bakelserna och garnera med lax, citrusskal och dill.
Huvudrätt:
4 portioner
500 g fläskfilé
1 msk matolja till pensling
Marinad:
1 msk kinesisk soja
2 msk jordnötssmör
1,5 tsk socker
0,5 tsk curry
2 msk pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk vinäger
1 krm salt, eller efter smak
1 krm svartpeppar, eller efter smak
Glasnudlar:
1 pkt glasnudlar
280 g böngroddar, på burk
1 dl jordnötter
Gör så här:
Lägg köttet i en plastpåse. Blanda allt till marinaden, använd gärna en mixerstav. Häll marinaden i påsen. Förslut och vänd runt så köttet blir täckt av marinad. Lägg i kylskåp att marinera minst 4 timmar. Vänd påsen någon gång under tiden.
Trä upp köttet på grillspett av metall eller blötlagda träspett. Grilla spetten 15-20 minuter, vänd då och då. Tillaga glasnudlarna enligt paketet. Spola böngroddarna i kallt vatten. Grovhacka jordnötterna.
Blanda nudlar, böngroddar och jordnötter. Servera spetten med nudlar och sataysås.
Efterätt:
4 portioner
Pannacotta:
3 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång
0,5 dl socker
2 st gelatinblad
1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp grädde, socker, vaniljstång med vaniljfrön.
2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av.
3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat. Stjälp upp pannacottan (eller servera direkt ur glasen) innan gästerna kommer och förvara dem i kyl. Ibland måste man doppa skålarna i lite varmt vatten för att pannacottan ska släppa. Men de skall bara doppas snabbt, annars kan de förlora formen.
Tips: om det känns lite för fett med bara vispgrädde kan man även använda matlagningsgrädde (15%).
Garnering:
6 st lime eller lime extrakt
0,2 dl jordgubbar
0,2 dl blåbär
0,2 dl björnbär
0,2 dl hallon
0,2 dl röd- och svartvinbär
Lägg frukten i en plåt. Häll över rikligt med socker och sedan pressa ur lime-saften över frukten. Blanda så att all frukt får lime-saft på sig. Låt det stå i 15 minuter så frukten har dragit till sig lime-saften + sockret. Garnera detta med pannacottan.